Amor para... cantar y música
za 16 januari 2021 - vandaag is het 17-12-2024
In de rubriek ‘Amor para….’ brengen wij de passie van een Latin World bezoeker voor het voetlicht. Onana, artiestennaam van Oonagh Evertsz (Curaçao, 1981), is als backing vocalist maar ook als solo-artiest geen onbekende in de Latin Caribische muziekscene. Sinds 1999 woont en werkt ze in Nederland en haar grootste wens is zich verder te ontwikkelen in allerlei genres en vocale technieken om haar liefde en passie voor muziek met een breder publiek te kunnen delen. Ook in coronatijd zit Oonagh niet stil: naast diverse studioklussen, Facebook live optredens, volgt ze een opleiding als stemacteur en heeft ze via YouTube een nieuwe hobby ontdekt.
Waar kennen mensen je van?
Onana draait al een aantal jaar mee in de Antilliaanse gospelscene. Als ware troubadour, met mijn gitaar op mijn rug. Trotseer ik weer en wind om, tijdens de Katholieke misvieringen verspreid door heel Nederland, mijn steentje bij te dragen aan het gevoel van de Antillen hier in koud kikkerland. Zo ook tijdens de kerstperiode, waar ik al zeker 15 jaar de vaste muzikale omlijsting verzorg van de “Misa di Aurora”, de dageraadsmissen, in Amsterdam.
En waar nog meer?
Ook heb ik in verschillende gospelkoren gezeten zoals het Amstel Gospel Choir en de Wazzup Singers. Met deze twee groepen heb ik backing vocals gedaan voor o.a. Willeke Alberti tijdens een benefiet concert en Michelle Williams tijdens het BimRay Gospel Festival in de Heineken Music Hall.
In de latinscene gaat het om verschillende bands en heb ik samengewerkt met diverse bekende latin en latin-jazz musici.
Zo heb ik als backing vocalist gezongen voor Dhaddy Brokke & Boy Thodé samen met Stanley Clementina. Verder zing ik backing vocals bij Edsel Juliet y La Banda Loca en ben ik ook tijdens Edsel’s Salsa Sessions door het land op de bühne te vinden. Met de Salsa Session Band heb ik bijvoorbeeld tijdens het Reuring Festival in Purmerend en de Airborne Music Night gezongen.
Vroeger was ik één van de lead vocalisten bij latin bigbands “Dutch Caribbean Groove Orchestra”, “Big Salsa Band” en “La Parranda”, waar we op geweldige festivals hebben mogen spelen zoals o.a. Keti Koti Festival in Rotterdam, Wereldfeest in Papendrecht, Brasa Dei Festival in Tivoli Vredenburg Utrecht, Festival Musica Mundo in Amersfoort, Días Latinos in Amersfoort, om een paar te noemen.
En wanneer de Curaçaose entertainmentband K’Ribe weer in Nederland is voor hun jaarlijkse zomertour, ben ik een van de lead vocalisten. Met deze band heb ik onder andere tijdens het Karnaval Festival in Den Helder, tijdens de Vierdaagse Feesten in Nijmegen en tijdens de Gay Pride in Amsterdam gezongen.
Ook kan men over mij gehoord hebben als de eerste Tumba Históriko koningin van Nederland in 2019, waar ik gewonnen heb met de tumba van Mistica Stefania “Den Mesun Wea”.
Waar komt deze passie voor zingen vandaan?
Als klein meisje is het begonnen. Ik ben geboren in een muzikale familie waar alle familiebijeenkomsten steevast eindigden met muziek. Mijn ooms en tantes haalden gitaren, keyboards en percussie-instrumenten uit de kofferbak en ik met mijn nichtjes en neefjes pakten moeders pollepels en soeplepels uit de kast om op emmers, potten en pannen tot in de vroege uurtjes samen muziek te maken. Muziek werd dus met de paplepel ingegoten en ik kon niet anders dan meedoen met alles wat met zingen te maken had. Ik werd lid van het schoolkoor op de basisschool, het schoolkoor en de schoolband op de middelbare school en toen ik naar Nederland kwam om te studeren werd ik lid van de musicalvereniging op de Universiteit van Amsterdam.
Maar alles begon dus in de verschillende achtertuinen tijdens de familie onderonsjes.
Speel je ook een muziekinstrument?
Ik heb mezelf altijd omschreven als een vocalist die zichzelf kan begeleiden op gitaar, maar dat mag ik van mede-muzikanten de laatste paar jaar niet meer zeggen. Ik zeg dus full of confidence dat ik gitaar speel.
Daarnaast kan ik wat akkoordjes “leggen” op de piano en sinds ik in Latinbands zing, ben ik ook aan het oefenen met handpercussie-instrumenten als de clave, guïro, shakers, tamboerijn en maracas.
Je zingt dus al een tijd?
Zolang als ik me kan herinneren, maar officieel sinds mijn 9e toen ik bij het basisschoolkoor mocht meezingen en kwarta spelen. Oh ja, dat instrument kon ik ook spelen, al heb ik dat sinds het verlaten van de basisschool niet meer gedaan.
Zing je ook eigen werk?
Ik zou heel graag meer eigen werk willen zingen, maar heb dat eigenlijk sinds 2013 niet meer gedaan. Tijdens het “afstudeerconcert” van mijn singer- songwriter opleiding in Amsterdam heb ik bijvoorbeeld mijn eigen nummer “Metamorphosis” ten gehore gebracht. Zie de link op het YouTube kanaal van een goede vriend van mij.
Wel maak ik vooral in de gospelscene bewerkingen van bestaande gospel nummers, door ze bijvoorbeeld te vertalen naar Papiamentu voor de Antilliaanse gemeenschap. Een voorbeeld daarvan is op mijn eigen YouTube kanaal te vinden via deze link.
Wat betekent het geloof voor jou?
Mijn zangwortels liggen oorspronkelijk in de gospelscene, waar de term “geloof” een religieuze connotatie heeft. Persoonlijk kijk ik naar het geloof met een andere bril, holistisch en niet alleen gebonden aan de ene of de andere religie. Ik zeg altijd dat ik spiritueel ben in plaats van religieus. Ik geloof in een hogere macht (noem het God, Godin, het Universum) die ons de kracht geeft om elke dag opnieuw wakker te worden, op te staan en die ons de kracht geeft om te leven.
Hoe werkt dit in jouw geval?
Het helpt mij vooral met mijn mentale gezondheid dat automatisch doorebt naar de algehele fysieke gesteldheid. Door te geloven in het positieve, positieve energie het universum in te sturen en weer te ontvangen, helpt dit mij om stevig in mijn schoenen te staan en alle klappen die uit onverwachte hoeken zijn gekomen de afgelopen tijd, op te kunnen vangen.
Nu in coronatijd alles op het gebied van entertainment stilstaat, hoe kom jij de tijd door?
De entertainmentwereld zoals we dat tot heden gekend hebben, staat door de huidige pandemie op z’n kop. Ik werd min of meer gedwongen om creatief te worden en te roeien met de riemen die ik heb. Kijken wat wél kan in plaats van wat allemaal gecancelled is.
Zo had ik in april 2020, wat ik vroeger vaker deed, weer eens wat “Onana’s Pijama Sessions” gedaan. Dit zijn live streaming sessies vanuit mijn woonkamer op Facebook, waarbij elke sessie een andere genre aanboort en waar mijn Facebookvolgers verzoeknummers in kunnen sturen. Ik heb verschillende sessies gehouden, van bijvoorbeeld Mariachi, Bolero, Gospel tot “U vraagt, wij draaien” sessies.
Daarnaast ben ik veel meer studiowerk gaan doen, zowel backings voor verschillende artiesten als solistisch bewerkingen en covers opgenomen. Provisorisch in mijn eigen thuisstudio maar ook bij verschillende producers in hun “echte” studio’s.
Entertainment oude stijl staat nu stil, ik heb een eigen studio aan huis, dus ik dacht waarom niet auditie doen voor een stemmenbureau met bijbehorende opleiding? Gewoon gedaan natuurlijk en in maart hoop ik dan klaar te zijn met het eerste studiejaar stemacteren en daarna mijn stem ook voor onder andere commercials en voice-overs in te kunnen zetten, naast het zingen.
Het zingen in de kerk was in sommige steden gewoon doorgegaan, voor maximaal 30 man fysiek aanwezig, maar ook hier heb ik, zoals ik al een aantal jaar al doe, de diensten live uitgezonden op Facebook voor allen die heel graag erbij hadden willen zijn en dat niet konden door hetzij het bereiken van het maximum aantal bezoekers of ziekte, of degene die uit voorzorg zich nu niet mag verplaatsen.
Heb je ook andere passies ontdekt?
Oh man man man... YouTube is gevaarlijk hoor! Ik heb de afgelopen tijd de ene na de andere tutorial op YouTube gekeken en sommige ook zelf uitgeprobeerd, van digital planners & digital stickers maken en verkopen, video editing, sieraden maken, tot planten kweken.
Ik moet zeggen dat het laatste écht uit de hand is gelopen, mijn hele huis staat nu vol met planten, stekjes, pitten die aan het kiemen zijn etc.
Wat is je wens voor 2021
Mijn motto is al jaren “Celebrate LIFE”, in welke hoedanigheid het zich aan ons toont dan ook. Daarom is mijn wens voor 2021, dat we samen door deze crisis heen komen, sterker erdoor worden, kijken naar wat allemaal wél kan in plaats van te blijven zeuren over wat we allemaal moeten missen en stiekem toch ook wel dat we weer voor live publiek kunnen spelen.
Ik kijk naar het halfvolle glas, zoek daar een schijfje citroen, zout en Tequila bij en proost op een 2021 waarin we gesterkt zijn door alles wat we achter de rug hebben, dat ons klaargestoomd heeft voor al het mooie dat het leven nog voor ons in petto heeft.
Omdenken dus!
Volg Onana op Facebook.com/MizzOnana
Deel je verhaal
Heb jij een ‘Amor para…’ dans, sport, kleding, reizen, koken, of...? Dan is dit kans om anderen deelgenoot te maken van jouw passie. Stuur een E-mail met een korte uitleg over je passie naar info@latinworld.nl.en wij nemen contact met je op!
Copyright - Disclaimer - Privacy
In deze januari 2021 editie van het Latin-Magazine onder andere:
Amor para... cantar y música
In de rubriek ‘Amor para….’ brengen wij de passie van een Latin World bezoeker voor het voetlicht. Dit keer: Onana...
Papito Collective - Aqui Estamos ( EP )
Een elektrische gitaar, een accordeon en dreunende cumbia beats vormen de basis voor Papito Collective
Netflix: Fugitiva
Magda organiseert een ontsnappingsplan, gecamoufleerd als een ontvoering, om haar kinderen en haar zelf te ....
In het spotlicht: Aisar y el Expresso de Cuba
Aisar y el Expresso de Cuba, een jonge Cubaanse groep dat zich toelegt op de ..
Arroz con leche
Arroz con leche y coco. Rijst gekookt in melk met cocos raspt. Peruaans voor of na gerecht altijd lekker!
Kesio
Quesillo/ Kesio is het Spaanse verkleinwoord voor kaasje. Kesio is een type kaas uit Zuid-Amerika die wordt bereid met schapen- en...